Od czego zacząć aranżację kuchni?
Kuchnia jest miejscem, w którym spędzamy dużą ilość czasu. Ważne, aby wnętrze było komfortowe i ergonomiczne. Podczas jego aranżacji należy zwrócić uwagę na najmniejsze detale. Od czego zacząć? Pierwszym krokiem jest stworzenie układu funkcjonalnego! Należy określić, gdzie będą znajdować się blaty robocze, zlew, poszczególne sprzęty, stół. Wszystko po to, aby codzienne przygotowanie posiłków stało się prawdziwą przyjemnością.
Płynność pracy
Podczas urządzania kuchni należy zastanowić się, w jaki sposób najczęściej przebiega proces przygotowywania posiłków. Podstawą jest, aby zapewnić sobie maksymalną płynność pracy. Należy do minimum ograniczyć liczbę wykonywanych ruchów. Właściwie zaplanowane wnętrze znacząco zwiększa naszą efektywność, a tym samym pozwala zaoszczędzić mnóstwo cennego czasu.
Swoboda ruchów
Idealna kuchnia musi być przestronna, tak aby gotowanie przebiegało sprawnie i wygodnie. Małe pomieszczenie również może być ustawne! Istotne jest, aby realnie ocenić, jakie elementy mogą się w nim znajdować. Czasami nie dysponujemy miejscem na zmywarkę, mikrofalówkę, krajalnicę do chleba, ekspres do kawy, robota kuchennego. Trzeba zastanowić się, co faktycznie ułatwia nam codzienne życie. Blat roboczy nie może być zbyt mały. Przyrządzanie potraw na stole również nie jest najlepszym pomysłem.
Trójkąt roboczy
Podczas aranżacji kuchni należy zwrócić uwagę na tzw. trójkąt roboczy, który składa się z lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki. Ważne jest, aby wspomniane elementy znajdowały się w bliskiej odległości. Muszą zostać rozmieszczone w taki sposób, aby każdy z nich stanowił róg trójkąta.